Even voorstellen


Sinds 2012 is Machteld Schmitz werkzaam als logopedist. Door haar ervaring in de vrije vestiging en in de klinische logopedie, specialiseerde zij zich al snel in de stem en stemstoornissen. Zij was werkzaam op de KNO-afdeling van het Diaconessenhuis te Voorburg, waar zij veel beroepssprekers met uiteenlopende stemproblemen heeft behandeld en begeleid. Op de KNO- en Neurologie afdeling van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), werkte zij voornamelijk met patiënten                  met stem, spraak  (dysartrie), taal (afasie), slikproblemen (dysfagie) en patienten met kanker in het hoofd-halsgebied. Deze  patiëntengroepen zag zij ook in haar werk in het MCH Westeinde ziekenhuis te Den Haag. 

Een ander specialisme van Machteld Schmitz is de zangstem en de theaterlogopedie. Tijdens haar studie, een stage aan de Theaterschool van Amsterdam en in haar werk daarna, heeft zij zich gespecialiseerd in de stem-binnen-het-theater en de zangstem. Door zelf regelmatig op het podium te staan als (amateur)speelster en zangeres, weet ze wat er nodig is om het gewenste effect te behalen. 

Naast haar praktijk was Machteld ook werkzaam in het Amsterdam UMC locatie VUmc. Hier werkte zij op de KNO-afdeling met patiënten die problemen ondervinden in spreken, stemgeven (TLE) en slikken door kanker in het hoofd-halsgebied en trangenders. Met de Hoofd-Hals vereniging is zij bezig met het opzetten van een voedingsplatform, om de patiënten van uitgebreide informatie te voorzien over eten en drinken bij slikproblemen en smaakverlies. 


Door het volgen van cursussen op het gebied van theater en theaterlogopedie, heeft zij een koppeling gemaakt naar de aspecten van het spreken en de stem, die belangrijk zijn op het podium. Denk hierbij aan 
intonatieprosodiearticulatieemotie en mime

Voor de zangstem combineert zij logopedische behandelingen met de wetenschappelijk vernieuwende zangtechniek Complete Vocal Technique (CVT) en Estill Voice Technique System (EVTS) om het optimale uit de stem te halen.

Tevens heeft zij de cursus Manuele Facilitatie van de Larynx gedaan. Deze techniek zorgt ervoor dat de opgebouwde spanning in het nekgebied kan worden verholpen en stemgeven vrijer aanvoelt. 

Daarnaast behandelt zij articulatiestoornissen en articulatieklachtenneurologische en oncologische stem- spraak en slikstoornissenafwijkend mondgedrag, en geeft zij presentatietraining.